Değerler Eğitimi Projesi

07.11.2022 251

DEĞERLER EĞİTİMİ PROJESİ

Değerler eğitimi toplumu oluşturan her bir bireyin içindeki potansiyeli ortaya çıkarması, eğitim seviyesi daha yüksek daha mutlu daha huzurlu bir toplum için kazanması gereken niteliklerin bireye kazandırılması sürecidir. Bu süreç öncelikle ailede başlar. Bahsedilen değerler en etkili görerek ve yaşayarak öğrenilir.  Bu süreçte ailenin öğrenciye rol-model olması büyük önem taşır. Ailede rol model olarak gördüğü ve öğrendiği değerleri yaşamında uygulama fırsatı bulabilmesi, okul ortamında öğrendiği değerleri pekiştirmesi, bilmediği değerleri ise öğrenmesi bir süreç içerisinde gerçekleşebilir. Bu öğrenme süreci hayat boyunca devam eder. Bahsedilen değerlere sahip bir birey daha kaliteli bir hayat sürer. İş, aile ve sosyal yaşamları çok daha başarılı olur. Zaten bu yüzden değerler eğitimi okulda en az diğer dersler kadar büyük bir önem taşımaktadır.

Öğrencilerimizi öz saygısı olan, dürüst, ahlaklı, yardım sever, sorumluluk sahibi, merhametli, vatansever, adalet duygusu gelişmiş ve birçok değer sahibi olarak yetiştirmek temel hedeflerimizden birisidir.

Değerler eğitimi projesi kapsamında hedeflerimiz:

·         İletişim becerilerine sahip bireyler yetiştirebilmek

·         Öğrencilerin kendilerini tanımalarını, ilgi, yetenek ve değerlerini keşfetmelerini sağlamak

·         Öğrencilerin toplumun bir parçaları olduğunu, toplumu oluşturanın birey olduğunu ve kendilerinin de bir birey olduklarını fark etmelerini sağlamak

·         Değerlerin önemini ve değerlerin onlara neler kazandırabileceğinin farkına varmalarını sağlamak

·         Kendilerinin hak ve özgürlüklerini tanımak aynı zamanda çevresinin hak ve özgürlüklerine de saygı göstermek

·         İçinde bulunduğu topluma karşı görev ve sorumluluklarının farkında olmak

·         Farklılıklara saygı duymak

·         Çevresi ile işbirliğine açık olmak

·         Toplumumuzu ilgilendiren sorunlara, çevresine duyarlı, vatanını ve milletini seven, dürüst bireyler yetiştirmek

Öğrencilere değerler eğitimi kazandırabilmek için öncelikle ailenin, öğretmenlerin ve okul idaresinin çocuğu olumlu yönde desteklemesi, onlara rol-model olması, öğrencilere bu değerleri kazandırırken tutarlı olması çok önemlidir.

Öğrencilerin yeni bir şey öğrenirken bunun bir süreç içerisinde olacağı unutulmamalıdır. Öğrenci bunların sadece bir bilgi olmadığı, hayatlarında neden bu şekilde davranmaları gerektiği, değerler eğitiminin gerekçeleri, önemi ve kazandıracakları öğrenci tarafından içselleştirilmelidir.